Depressie door ontregelde biologische klok? Doe de test!


Ontregelde biologische klok

Mensen die depressief zijn, hebben vaak last van een ontregelde biologische klok. Doordat hun biologische klok ontregeld is, hebben ze sneller last van neerslachtige buien, die uiteindelijk kunnen resulteren in een depressie. Maar wat houdt die biologische klok nou precies in? En op welke manieren heeft dit effect op je gemoedstoestand?

Biologische klok voor levensritme

Als je dacht dat vrouwen alleen een biologische klok hebben, dan heb je het fout. Het begrip ‘biologische klok’ heeft in dit opzicht niet zozeer te maken met het graag willen van een kind, maar met het vaste ritme van de lichaamsfuncties in het menselijk lichaam. Zowel mannen als vrouwen hebben dus een biologische klok. Deze biologische klok zit in je hersenen en zorgt ervoor dat lichamelijke processen als ademhaling, stofwisseling, hartslag, hormoonspiegels, lichaamstemperatuur en slaap-waakritme constant zijn en volgens een vast ritme.

Oorzaken ontregelde biologische klok

Maar wanneer je laat naar bed gaat, niet gezond eet en weinig ritme in je leven hebt, kan deze biologische klok ontregeld raken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld ook denken aan het uitvoeren van nachtwerk of het weinig binnenkrijgen van vitaminen. Heel direct merk je dan dat je problemen met je slaap hebt. Je ligt bijvoorbeeld uren wakker of wordt veel te laat wakker in de ochtend. Ook kun je minder geconcentreerd raken in je dagelijks werk. Een ander punt waaraan je een ontregelde biologische klok kunt opmerken is je eetpatroon. Krijg je honger op vreemde momenten, dan zou je biologische klok wel eens ontregeld kunnen zijn.

Depressief door ontregelde biologische klok

Dit kan dus effecten hebben op je gemoedstoestand. Als je biologische klok ontregeld raakt, kun je je namelijk minder vrolijk gaan voelen. Als dit gevoel aanhoudt voor tenminste twee weken, dan zou een depressie aan de orde kunnen zijn. Doe de biologische klok depressie test om er achter te komen of je daadwerkelijk lijdt aan een depressie. Naar aanleiding van een aantal vragen kun je er achter komen of je gemoedstoestand het stempel ‘depressief’ kan krijgen of niet.  Voel je je bijvoorbeeld twee dagen wat minder vrolijk, nadat je een avondje tot laat bent uitgegaan, teveel had gedronken en vervolgens kort hebt geslapen, dan ben je zeker niet direct depressief. Vermoed je echter dat je depressief bent, dan is het heel verstandig om de biologische klok depressie test uit te voeren.

Voordelen biologische klok depressie test

Het is verstandig om de biologische klok depressie test uit te voeren, omdat de oplossing van je probleem begint bij het erkennen ervan. Zolang jij niet erkent dat je een depressie hebt, kun je er ook niet aan werken om het te verhelpen. Met deze biologische depressie test weet je meteen wat de aard van je psychische probleem is. Komt uit de test dat je daadwerkelijk depressief bent, dan loont het om te gaan praten met vrienden en misschien met een psycholoog. Ook moet je dan je best doen om weer een ritme te krijgen. Maar begin je strijd tegen de depressie met de handige biologische depressie test!